13-06-06

Dilemma : marathon (Eindhoven) lopen of gaan stemmen ?

Een tijdje geleden stond ik in de immense startvakken van de Twintig km door Brussel samen met Koen van S.G.E.E.. We waren gezellig aan het keuvelen, teneinde de lange tijd tot de start wat te doden. Ook de verdere lange termijn loopplanning kwam uiteraard ter sprake.
Koen loopt op 8 oktober de (halve) marathon van Eindhoven. Toen hij mij vroeg of ik ook niet meeliep, was mijn antwoord dat we die dag niet vrij zijn omdat het op zondag 8 oktober gemeenteraadsverkiezingen zijn en de marathon in Eindhoven om 11u00 start, zodat het schier onmogelijk is om eerst in Kortrijk te stemmen en daarna nog naar Eindhoven te rijden. Koen viel eigenlijk uit de lucht : in feite had hij ingeschreven en totaal uit het oog verloren dat het net op die dag verkiezingen zijn.
Vandaar mijn vraag aan de bloggers : is het lopen van een “buitenlandse” marathon een geldig excuus om te verzaken aan de kiesplicht, m.a.w. kan je “brossen” of iemand anders een volmacht geven ?
En geldt een marathon-certificaat met je tijd als attest of vrijgeleide, wanneer je een boete aan je been krijgt. Wellicht is een boete flink wat prijziger dan de marathondeelname.
Ik weet dat “op reis gaan” een geldig excuus is, maar of een “marathon lopen” onder die noemer valt, zelfs met overnachting, is een ander paar mouwen.
Voer genoeg voor “de juristen” onder de bloggers : wat denken jullie van deze case ?

20:33 Gepost door Frank Spencer | Permalink | Commentaren (14) |  Facebook |

Commentaren

idem ditto wij zitten met hetzelfde dilemma. Mijne Koen heeft als ambtenaar het quasi iedere keer aan zijn been: hij moet telkens mee gaan "zitten" in het kiesbureau. En hij loopt zelf nog geen halve marathon of marathon, dus dat excuus kan hij niet inbrengen. Wat wij misschien gaan doen is een hotelletje reserveren van zaterdag tot maandag. Hopelijk kan het reserveringsbewijs dan gelden als voldoende excuus. 't Zal alleen nog een beetje van de financiën afhangen, eerst zien hoeveel onze dakreparatie kost :-(

Gepost door: Ruthje | 13-06-06

lekker lopen Volmacht uitgeven en lekker naar Eindhoven komen!
dus, bij deze, succes in de hoofdstad van Noord Brabant!

Gepost door: Ronald | 13-06-06

Werken Betty Spencer moet wel werken die dag dus zal het wel niet van de poes zijn om aan de start te geraken die dag.

Gepost door: Betty Spencer | 14-06-06

antwoord uit ervaring ... ahum, bij deze kan ik met gepaste trots meedelen dat, als je een vraag hebt over het ontlopen van officiële verplichtingen, ik vrijwel steeds uit eigen ervaring kan spreken :-)
Het lopen van een marathon is waarschijnlijk geen geldig excuuus, maar in het geval van Ruthje (boeken van een hotel) werkt het wel ... je bent dan gewoon op verlof, om welke reden dan ook. Je mag wel niet vergeten om op je gemeentehuis een papier te gaan halen dat (in principe) door de lokale politie wordt ingevuld. Ik heb ooit al wel eens Europese verkiezingen ontlopen door een stempel van een camping (ipv politie) en de eens door een politiestempel gebaseerd op een geannuleerde boeking. Let wel dat de wetgeving van gemeente tot gemeente kan verschillen ... sommige gemeenten vragen dat je je komt aanbieden met hun afgestempeld document, andere gemeenten vragen gewoon om het bewijs bij je te houden voor wanneer je een controle moest krijgen (wat in realiteit niet écht veel gebeurd). Wel spijtig dat Betty moet werken ...

Gepost door: geert | 14-06-06

Eindhoven, here I come ! Ik geef toch de voorkeur om te gaan lopen in Eindhoven, alleen... voorlopig ben ik er nog niet uit wat de beste oplossing zal zijn. Misschien een volmacht ? We zien wel !

Gepost door: kj | 14-06-06

verkiezingen dju, ik zou ook wel willen meedoen, maar het zal niet gaan. :-)
Ruthje, Koen kan zich ook kandidaat stellen ergens op een lijst, dan moet ie ook niet "zitten. :-)
Volgens mij kan een gewone volmacht wel. Misschien eens informeren op VlaanderenKiest.be?

Gepost door: Lien | 14-06-06

Lopen of kiezen? Ik win zo snel mogelijk - lees : na de examenperiode - informatie in en hou je op de hoogte. Sven, marathonloper (?) in Eindhoven.

Gepost door: Sven | 14-06-06

EINDHOVEN Ikzelf loop ook de marathon van Eindhoven...Ik heb - vooralleer mij in te schrijven - eerst geinformeerd in de gemeente waar ik moet stemmen. Zij zeggen dat een volmacht geven aan familie (aangetrouwd of niet) voldoende is. Ik heb ook wel al een hotelverblijf geboekt in Eindhoven (in het HOliday Inn - by the way : de pastaparty gaat daar door,alle toppers overnachten daar - vorig jaar zat ik naast Rik Ceulemans !! - het is een schitterend hotel met ovedekt zwembad en mooie kamers en het parcours passeert 2 keer erlangs..). In onze gemeente vertelden ze dat ik zodra ik de oproepbrief heb gekregen, ik daar een papier moet ophalen waardoor ik een volmacht geef aan een ander om te stemmen...dus : volmacht = LOPEN !!!

Gepost door: vince | 14-06-06

eindhoven zoals ik al wel ééns vermeld heb op mijne blog ga ik hazen voor edit ( http://elastimam.skynetblogs.be )teminste als ze dat zelf toch nog wil.
Ze zou graag op haar éérste marathon een tijd lopen van 4 u .Wat betreft het al dan niet te gaan stemmen . ik heb daar een hotelletje geboekt enn met eenn bewijsje daar van is het geen probleem om eronderuit te geraken om niet te gaan stemmen . Zelf heb ik het crown hotel geboekt in eindhoven .Ik ga eens echt genieten van deze marathon want anders als ik doorloop dan heb ik daar gene tijd voor en ben ik zo gekoncentreert dat ik niks gezien heb. er kunnen natuurlijk nog bloggers mee aansluiten voor 4 u

Gepost door: mario | 14-06-06

Idem Idem voor mij, ik zit ook met een dilemma, Mario zou mij hazen in Eindhoven. Voor mij is het slechts een uurtje rijden dus normaal moet dat kunnen, alhoewel, dan moet ik mij te veel haasten, trouwens ik ben dan veel te zenuwachtig. Alternatief is Etten-Leur ... die staat zeker op het programma .. of halve of hele !!! Overnachten is uitgesloten !!

Gepost door: Edith | 15-06-06

lopen volmacht natuurlijk....lekker lopen!

Gepost door: martine | 17-06-06

Ik stem voor lopen ;-) Volmacht geven en bewijs bijhouden van deelname Marathon in "het buitenland" volstaat ruimschoot

Gepost door: o | 18-06-06

ik kies ook voor lopen Dat zal geen probleem stellen denk ik, gewoon een volmacht geven en dan is dat in orde. Bedankt trouwens voor de mooie woorden. Ik hoop op een weblogloop nog eens wat van me te laten zien, worden er al plannen gesmeed?

Gepost door: woudloper pi | 18-06-06

dillema Ben niet zo bekend met de wetgeving in Belgie. In Nederland ben je niet verplicht te stemmen. Wil je toch lopen kun je ook bijvoorbeeld voor de (halve) Marathon van Amsterdam kiezen ; die is een week later ! Gr.Bjorn

Gepost door: Bjorn Paree | 19-06-06

De commentaren zijn gesloten.