28-06-06

Polar is back !

My good old friend Polar is back in town.
Na Rotterdam had ik mijn hartslagmeter de kast ingekieperd. Ik was de maanden ervoor zowat de slaaf geworden van dit toestel. Ik kon de biepjes echt niet meer aanhoren. Zowat mijn hele voorbereiding stond in het teken van HR max, Z1, fitheidstesten, free, basic, interval, own zones, footpod, VO2 max en consoorten.
Elke stap en ieder bonkje van mijn hart werd geregistreerd : slaafs volgde ik alle biepjes en signalen, ik voelde me als een voorgeprogrammeerde “robot”, die enkel nog die marathon moest lopen.
Maar rust roest …
Nu bijna drie maanden later heb ik “Polar Boy” weer uit de kast gehaald, een dikke laag stof verwijderd en de handleiding opnieuw ingestudeerd.
Enkele tellen later was ik al op pad.
Bestemming : Natuurdomein de Gavers voor een tochtje van 20,4 km in 1u58’33” - gem. hartslag 132
Om maar te zeggen dat het mini-loop-dipje van de voorbije weken achter de rug is en ik stilaan mijn pijlen mag richten op de tweede helft van 2006 .Een nieuw target heb ik momenteel (nog) niet. Eindhoven (8 oktober) zal wellicht niet lukken wegens de verkiezingen en misschien moet ik als ambtenaar zelfs zetelen, maar op zondag 29 oktober is er een mooie (halve) marathon in Etten-Leur.
Daar zit wel enig kleur in …
Spijtig genoeg bestaat er geen ¾ marathon …
Misschien kan Betty er een halve lopen en Frank de volle 42 , mits een bevredigende conditie. In het andere geval haas ik Betty naar een mooie tijd in de halve.
Komende zaterdag loop ik normaal gezien een halve marathon in Izegem : dit wordt al een mooie waardemeter van de resterende conditie. Ik verwacht evenwel geen toptijd gezien de verwachte tropische temperaturen.
We shall see : wordt ongetwijfeld vervolgd !

19:22 Gepost door Frank Spencer | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

25-06-06

Getagged

Het fameus stokje is weer in omloop.
Voor newbies of nieuwkomers : wat is een stokje ?
Dat is een soort vragenlijstje, dat als een ware “mexican wave” over het net dwarrelt, met de eenvoudige bedoeling om elkaar wat beter te leren kennen, zonder dat het daarom exclusief om het lopen draait.
Deze keer werd ik getagged door onze goeie vriend uit Alphen aan den Rijn (Nl) Running Ronald . De man, die in november gans Oranje zal verbazen in the New York City Marathon.
Deze keer geen ellenlang thema-vragenlijstje, maar de poepsimpele vraag om je laatste maaltijd te fotograferen met een woordje uitleg.
Ronald wil immers graag weten hoe ik mijn koolhydratenspiegel op peil houd.
Wel, here we go …
Gezien het lopen momenteel op een lager pitje staat, moet ik deze week niet stapelen voor de Guldensporenmarathon. Bovendien heb ik ook nog een reputatie als Bourgondiër in ere te houden.
Dus, hier komt mijn laatste schotel : parelhoenfilet met groentjes en een zacht peperroomsausje. Daarbij degusteer ik bij voorkeur een rode Domain du Jas – Côtes du Roussilon A.C.
Een lekker wijntje hoort bij een maaltijd, maar als alternatief kan ik rustig genieten van een bruine Leffe, mijn lievelingsbiertje.
Ik ga trouwens straks een flesje kraken en beide duimen in de lucht steken voor Oranje : mijn pronostiekje : Portugal – Nederland 1 – 1, maar deze keer knallen onze Noorderburen de penalties niet naar de haaien …
Ah ja, bijna vergeten, ik geef het stokje door aan Koen Vansteenkiste – in zijn carbo-loading-week ben ik eens benieuwd wat die tussen de kiezen steekt, Ruthje – met een keukenprins als Koenie kookt aan haar zijde zal die wel ongelooflijk lekker eten , en last but not least, Marathon Geert .
Het staat je uiteraard geheel vrij om het stokje naast je neer te leggen.

20:30 Gepost door Frank Spencer | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |

23-06-06

Tuimelperte

Gisteren hadden Betty en ikzelf een vrije dag : we zouden ons stalen ros van stal halen om te fietsen langs de Leie tot Sint-Martens-Latem, er een hapje te eten en te genieten van de mooie omgeving. Een tochtje van een goeie 75 km, heen en terug.
Om één of andere onverklaarbare manier zijn we er in geslaagd om de weg te verliezen en zijn we uiteindelijk in Roeselare aanbeland, zo een dertig kilometer verder.
Ik snap nog altijd niet hoe het mogelijk is en hoe stom een mens kan zijn om zo verloren te rijden. Je moet enkel en alleen maar het jaagpad langs het water volgen. ’t Moet blijkbaar een familietrekje zijn.
Daarenboven ben ik op de markt van Roeselare met mijn voeten verstrikt geraakt in een plastieken lint van een pallet, zodat ik er een pijnlijke tuimelperte gemaakt heb. Aanvankelijk leek het nogal ernstig, want ik geraakte niet op eigen kracht recht en had toch een black-out van een paar seconden.
Gelukkig waren er een aantal behulpzame Samaritanen in de buurt om me terug recht te trekken. Betty was mijn papieren aan het oprapen en kwam niet bij van het lachen … :-)
Even vreesde ik dat mijn fietstochtje zou eindigen in de wachtkamer van één of andere spoeddokter, maar al bij al viel de schade achteraf nog mee. Mijn rechterkant zit nu wel bont en blauw en het doet nog aan alle kanten zeer.
Mijn lange duurloop van donderdagavond heb ik dan maar aan mij laten voorbijgaan en zondag ging ik normaal gezien een 15 km-wedstrijd lopen in Kuurne – Dwars door Sint-Pieters, maar ik zal wellicht ook best niet door deze hemelpoort kunnen rennen.
Tot zover het relaas van “een bewogen dagje Spencer”. Onze idyllische, romantische "dejeuner sur l' herbe" langs de bucolische Leieboorden van Deurle en Sint-Martens-Latem zal voor een andere keer zijn.
Van het westelijk loopfront dus opnieuw weinig loopnieuws, net nu ik verkozen werd tot weblog van de week op de hardloopkrant

18:21 Gepost door Frank Spencer | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |

18-06-06

Im Westen nicht Neues

Im Westen nicht Neues …, met andere woorden van het westelijk front weinig (opzienbarend) nieuws.
De laatste dagen heb ik weinig gelopen : vorige week amper 6 km – shame on you – en deze week 30 km, ook al "gene vetten".
Dat heeft zo uiteenlopende redenen :
De hoofdreden is dat ik absoluut geen hitteloper ben : ik voel me een beetje verwant met Vincent Rousseau, de laatste Belgische winnaar in de Rotterdam Marathon. Die had altijd een extra clausule in zijn contract staan, waardoor hij niet startte als het meer dan 17° was.
Ik heb deze winter veel gevloekt met het onmenselijk Siberisch trainingsweer, maar al bij al ben ik heel tevreden dat mijn marathon al achter de kiezen zit en dat ik in deze tropische temperaturen geen dertigers in Z1 meer moet lopen.
Een andere reden is dat wij bij mooi weer meestal in "onze zomerresidentie" vertoeven : stel je daar absoluut geen pauselijk Castel Gandolfo bij voor of Beckinham Palace. Een gewone Spencer sta-caravan in Blankenberge trekt er al iets meer op.
Wanneer wij daar vertoeven, zitten we ’s avonds meestal met een lekker flesje wijn op ons terras en komt er meestal niet veel meer terecht van lopen, ondanks alle goede voornemens.
Dat moet uiteraard ook eens kunnen ter compensatie van de vele eenzame winterkilometers.
Hoewel, onlangs heb ik een prachtig loopparcours gevonden in de buurt van Lissewege. Misschien moet ik toch maar eens op loopexploratie gaan.
We houden je uiteraard op de hoogte.

21:45 Gepost door Frank Spencer | Permalink | Commentaren (8) |  Facebook |

13-06-06

Dilemma : marathon (Eindhoven) lopen of gaan stemmen ?

Een tijdje geleden stond ik in de immense startvakken van de Twintig km door Brussel samen met Koen van S.G.E.E.. We waren gezellig aan het keuvelen, teneinde de lange tijd tot de start wat te doden. Ook de verdere lange termijn loopplanning kwam uiteraard ter sprake.
Koen loopt op 8 oktober de (halve) marathon van Eindhoven. Toen hij mij vroeg of ik ook niet meeliep, was mijn antwoord dat we die dag niet vrij zijn omdat het op zondag 8 oktober gemeenteraadsverkiezingen zijn en de marathon in Eindhoven om 11u00 start, zodat het schier onmogelijk is om eerst in Kortrijk te stemmen en daarna nog naar Eindhoven te rijden. Koen viel eigenlijk uit de lucht : in feite had hij ingeschreven en totaal uit het oog verloren dat het net op die dag verkiezingen zijn.
Vandaar mijn vraag aan de bloggers : is het lopen van een “buitenlandse” marathon een geldig excuus om te verzaken aan de kiesplicht, m.a.w. kan je “brossen” of iemand anders een volmacht geven ?
En geldt een marathon-certificaat met je tijd als attest of vrijgeleide, wanneer je een boete aan je been krijgt. Wellicht is een boete flink wat prijziger dan de marathondeelname.
Ik weet dat “op reis gaan” een geldig excuus is, maar of een “marathon lopen” onder die noemer valt, zelfs met overnachting, is een ander paar mouwen.
Voer genoeg voor “de juristen” onder de bloggers : wat denken jullie van deze case ?

20:33 Gepost door Frank Spencer | Permalink | Commentaren (14) |  Facebook |

09-06-06

Kleuterturnen

Deze week heb ik nog niet gelopen, tenzij een uurtje kleuterlopen met een beetje goede wil meetelt als noeste trainingsarbeid.
Het was immers sportweek in de kleuterschool van ons Maudje. Deze sportdagen werden met verve georganiseerd door ene Betty Spencer, u inmiddels wel bekend. De kleuters moesten een waaier van diverse sporten en spelletjes beoefenen, waaronder ook lopen in het park.
Daarvoor werd een “echte” loper ingehuurd, met name Frank Spencer. Neen, ik heb nog geen handtekeningen moeten uitdelen :-)
Zo mocht ik telkens toerkes lopen in het park met in mijn kielzog een bende uitgelaten kleuters. Dit was een mega-leuke bedoening : lopen met allemaal lachende gezichtjes in mijn slipstream, ’t is eens iets anders. Daar offer ik met veel plezier een dagje verlof aan op. (Betty zelfs een week !)
Daarenboven kregen alle kleintjes na afloop de gouden medaille en konden ze fier als een gieter terug naar hun papa en mama.
Wellicht waag ik mij vanavond aan een uurtje lopen in Moorsele, terwijl mijn dochter Marie gaat keurturnen. Ik moet daar toch wachten en het is beter voor mijn conditie om een uurtje te lopen in plaats van een uurtje in de kantine met een Leffe te vertoeven. Ik moet daar wel nog een leuk parcours weten te versieren.
Het kon eens geen kwaad om een vijftal dagen stil te liggen : vooral na een slopende Mc Bride-halve marathon van vorige zondag. Alle spieren en kleine kwaaltjes hebben eens de kans gehad om volledig te herstellen. Ze hebben al genoeg afgezien de voorbije maanden.
We kunnen er meteen weer uitgerust tegenaan : aan allen een tropisch weekend toegewenst !

17:20 Gepost door Frank Spencer | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

07-06-06

Overgewicht ?

Sinds Rotterdam heb ik de teugels wat laten vieren, zodat ik nu al bijna vier kg meer weeg dan begin april. Wellicht is er een oorzakelijk verband met de vele (communie en huwelijks-) feestjes en barbecues.
Vorige zondag merkte ik al dat ik moeilijk mijn tempo van 12 km per uur langer dan een uurtje kon volhouden, iets wat een paar weken geleden wel nog kon.
Het gegeven dat ik constant met een paar kilos te veel moet hardlopen is daar wellicht niet vreemd aan.
Mea culpa, elk pondje gaat immers door het mondje …
Vandaar dat ik me voorgenomen heb om de broeksriem voortaan weer wat strakker aan te spannen. Niet dat je mij echt dik mag noemen, maar bij een lange afstandsloper telt toch elk grammetje. En als je uren loopt met een ietsiepietsie overgewicht, dan voel je dat gewoon : elke loper weet dit …
Bovendien is het nu nog te vroeg voor mijn jaarlijkse interne inwendige schoonmaak (citroensapkuur, cfr oktober 2005).
Het is vreemd dat iemand die zo veel karakter kan tonen bij het lopen van een marathon, zo weinig discipline aan de dag legt bij zijn voeding- en drankgewoonten.
Voortaan ga ik hier bijgevolg een kadertje bijhouden met mijn gewicht : het ideale streefgewicht is 70 kg. Normaal mag dat zelfs nog een stukje lager, maar ik ben nu ook niet van plan om als een kluizenaar door het leven te gaan. Een lekker biertje of wijntje kan er nog steeds bij, zolang het maar binnen de perken blijft : overdaad schaadt.
In het andere geval ga ik mijn berichtjes posten op mijn blogje zoals de man op deze foto …

17:51 Gepost door Frank Spencer | Permalink | Commentaren (10) |  Facebook |

05-06-06

Mc Bride Run : 21 km in 1u47’44”

Gisteren was Ieper ‘the place to be’ voor de halve marathon van Mc Bride (Ieper-Poperinge). We hadden met een twintigtal Gavertrimmers afgesproken om gezamenlijk te vertrekken, teneinde het aantal wagens te beperken.
De kleedkamers waren in de Lakenhalle te Ieper, in de foyer van het knappe Flanders Field Oorlogsmuseum. Na een laatste drankje ging de sporttas op de camionette, richting finish te Poperinge.
Het was een prima loopweertje : niet te koud, noch te warm en weinig wind. De start was vlak voor de monumentale Menenpoort, waar de namen van vele honderdduizenden oorlogslachtoffers te lezen zijn. Voorlopig was er nog geen sprake van ene Frank Spencer.
Vlak voor de start heb ik ook nog een aantal bloggers ontmoet : uiteraard de Gavertrimmers Steven en Roadrunner Jan, maar ook marathon Jeroen en Koen van SGEE. Om 10 uur weerklonk het kanonschot en gingen ruim 600 atleten van start : mijn streeftijd was 1u45’ en bijgevolg liep ik elke kilometer in 5 minuten. Ik kon een heel vlak egaal tempo ontwikkelen, liep elke km op cruise control tussen de 4’55” en 5’05 en kwam na twaalf km in exact één uur door. So far, so good, maar na 14 km voelde ik al dat ik dat tempo niet kon volhouden en schakelde terug naar een lagere versnelling (11,5 km/u), waarvan ik wist dat ik het wel kon uitzingen tot de finish : het was ook al flink wat warmer geworden.
Onderweg kreeg ik ook nog twee keer aanmoedigingen van Betty en de meiden Spencer, die zich een weg hadden gebaand langs het parcours. De laatste kilometers kreeg ik het zwaar, maar kon toch doorbijten om te finishen in 1u47’44” netto, een tijd waarmee ik kan leven.
Na de wedstrijd konden we met zijn allen nog vlotjes aanschuiven aan een royaal koud buffet.
Een dikke proficiat voor de organisatoren : alles verliep vlekkeloos, elke km was perfect aangegeven, op elk kruispunt seingevers, drie drankposten, legerdouches, etc …
Onze sporttassen stonden reeds te lachen naar ons in de bewaakte vestiaire. Bovendien kreeg elke deelnemer een goed gevulde prijzentas met om de drie deelnemers nog een extra tombolaprijs (voor mij was dat een literfles Hommelbier, driewerf hoera, juij :-)).
Het was ook een prachtig gevarieerd parcours door het historische Ieper en Poperinge en verder kronkelend langs landelijke wegen, het Galgenbos, waterlopen en vele rustgevende oorlogskerkhoven.
Bovendien werd nog per deelnemer 2 Euro aan Artsen zonder Grenzen (een cheque van ruim 1200 Euro) gestort. Voor het inschrijvingsgeld van 10 Euro (met koud buffet) kreeg je dus meer dan waar voor je geld.
Misschien een suggestie voor een volgende web-log-loop ?

10:07 Gepost door Frank Spencer | Permalink | Commentaren (15) |  Facebook |

02-06-06

Stomme blessure

Eerst het goede nieuws : ik heb me nieuwe loopschoenen aangeschaft. Het werd opnieuw een gemakkelijke keuze, nl. Asics Gel Kayano. Een footscan en video op de loopband hebben vorig jaar uitgewezen dat dit type schoenen de schokken van mijn lichaam het best opvangen. Bovendien was ik er tevreden mee en waarom veranderen als je content bent.
Mijn oude Asics GK hadden al 1308 km op hun teller staan en waren al serieus aan het verslijten. Bovendien had ik van langsom meer last van kleine kwaaltjes en dan zoek je – en hoop je te vinden - de oorzaak meteen bij die versleten schoenen.
Ik wou dit paar natuurlijk meteen de vuurdoop geven, maar gezien het zo een rotweer was buiten en ik mijn spiksplinternieuwe schoenen nog niet meteen in de blubber van ’t park wou dopen, verkoos ik een uurtje lopen op de loopband.
Zo gezegd, zo gedaan : juist voor ik gedaan had – aan 57’ – ging de telefoon en sprong ik van de draaiende loopband en bleef mijn rechterbeen haperen.
Oliedom uiteraard van mezelf , natuurlijk staat er een stop-knop op de loopband.
Daarenboven was het een overbodig telefoontje voor één of ander stom marketingonderzoek. Ik had veel zin om die beller door de draad te trekken.
Gevolg : stekende pijn en wellicht een kleine verrekking in de streek van bil en lies. Hopelijk valt de schade nog mee, want normaal gezien verschijn ik zondag aan de start van de halve marathon Ieper – Poperinge (Mc Bride Run). We zullen afwachten wat een paar dagen rust teweegbrengen.

13:01 Gepost door Frank Spencer | Permalink | Commentaren (9) |  Facebook |