12-07-06

Wat is zwaarst : marathon lopen of 100 km wandelen (Dodentocht) ?

Deze avond ben ik gaan lopen met de Gavertrimmers : het eerste rondje liepen we gezamenlijk, maar het tweede rondje heb ik in extremis ingekort. Het ging toch wat te snel voor mij en bovendien voelden de benen niet echt super aan. Wellicht het gevolg van de warmte, want toen we moesten starten (18u30) was het nog steeds 29° en ik kan sowieso niet goed tegen de warmte. Al bij al liep ik een 13 km in 1u08’, niet eens zo slecht.
Gespreksonderwerp was de nieuwste uitdaging van trimmer Rony, nl. de Dodentocht van Bornem, een wandeltocht van 100 km volgende maand. Vorig jaar kwamen er bijna 9000 wandelaars aan de start, waarvan toch een derde onderweg gesneuveld is, vandaar de treffende naam Dodentocht.
Nu ging de discussie over wat nu het zwaarst was : een marathon lopen of 100 km wandelen. Ik zou het begot niet weten : volgens mij gaat deze vlieger niet op en is het appelen met citroenen vergelijken.
Iemand opperde dat een getraind marathonloper probleemloos een drievoud kan wandelen, dus 42 km x 3 = 126 km.
Nog iemand anders had gelezen dat een marathon lopen gelijk staat met de intensiteit van 60 tot 70 km wandelen.
Ik vind het anders wel een leuke stelling : wat is er nu het zwaarst : een marathon uitlopen of 100 km stappen (limiet is 24 uren) ?
Misschien zit er wel een ervaringsdeskundige onder de bloggers ?
Rony zal als atleet ongetwijfeld wel slagen in zijn exploot, met een marathon-PR onder de drie uren en vorige week nog 3u32’ in de tropische Guldensporenmarathon. Toch oppassen en die honderd kilometer wandelen best niet onderschatten. Bovendien heeft Rony weinig ervaring als wandelaar.
Dat is toch mijn opinie, maar ikzelf zou het toch niet direct zien zitten om ruim 20 uren te stappen, ik zou onderweg wellicht in slaap vallen.
Hoewel, mmm, nu ik merk dat de brouwerij Moortgat van Duvel de hoofdsponsor is van het evenement ... :-))

22:23 Gepost door Frank Spencer | Permalink | Commentaren (19) |  Facebook |

Commentaren

Nou... Ervaringsdeskundige... Ik heb nog wel geen marathon gelopen maar drie jaar geleden heb ik meegewandeld in de dodentocht (voor een goed doel). Ik heb naar aanleiding daarvan veel getraind, iedere zondag op pad voor een uur of 6 à 8 wandelen. Ik liep toen ook net. Na zo'n lange tocht was ik echt wel kapot. En stijf voor een paar dagen.
(je kan al mijn ervaringen terugvinden onder http://www.lienweb.be/index.php?s=dodentocht)

En wat het belangrijkste is: voor wandelen gebruik je echt wel een hoop andere spieren dan voor lopen. Met je loopspieren ben je niet zo veel als je lang gaat wandelen. Omgekeerd lijkt het me ook geen goed idee om zoveel te wandelen als je aan het trainen gaat voor een marathon.

Ik heb meegewandeld in de ergste editie tot nog toe (volgens de organisatoren). Regen, regen en nog eens regen. Zelf het registratiesysteem is kapotgeregend. 62 km gewandeld. Nooit meer!

Ondertussen heb ik het wandelen opgegeven. Saai! En vooral 's nachts, je ziet dan niks, kan niet genieten van de omgeving...

Gepost door: Lien | 13-07-06

hmmm inderdaad interessante discussie. Persoonlijk vind ik wandelen zwaarder dan lopen. In de winter gingen wij elke zondag meedoen aan een georganiseerde wandeling. Awel, 10 km wandelen vs 10 km lopen...geef mij maar lopen hoor. Die 10 km wandelen leek eindeloos te duren, mijn voeten deden zeer en mijn benen begonnen stijf te worden (en we hanteerden nochtans een redelijk stevig tempo), terwijl ik van 10 km lopen geen last heb. Dus m.i. is een marathon lopen "gemakkelijker" dan 100 km wandelen, als je goed getraind hebt uiteraard :-)

Gepost door: Ruthje | 13-07-06

zwaar het is vooral saai, dat vind ik het grootste probleem. In de bergen prima, geniet ik van , maar zomaar wandelen...en het duurt eindeloo en je hebt niet het gevoel tot de max te gaan terwijl het wel zwaar is. Respect voor de wandelaar.
Ik heb me gecommiteerd om volgend jaar de nijmeegse 4 daagse als militair te lopen (met 10 kg bagage) heb er al een beetje spijt van...

Gepost door: martine | 13-07-06

100km lopen? Dat lijkt me wel een uitdaging. Een dodentocht ultra-loop. Wel met voldoende pause om te eten en drinken natuurlijk.

Loopgroet, TCRunning.

Gepost door: Tom | 14-07-06

wandelen of lopen ... zelf heb ik ook nog geen marathon gelopen, maar 3-tal jaar terug 2 jaar na elkaar meegestapt in Bornem, vond 'k wel 'n flinke uitdaging. Beide keren aangekomen, de 1e keer rond 16.00u, 2e keer om 13.30u... beide keren was 'k wel stikkapot. Ik vond het personlijk héél lastig en lopend zou 'k het niet proberen ... De sfeer was goed en 't is echt wel 'n aanrader ... heel wat mensen die tot 's nachts op hun terras zaten, je stapt ook nooit alleen en komt altijd wel leuke mensen tegen. Zeker es proberen dus !

Gepost door: Bart | 14-07-06

mmm doe mij maar hardlopen en anders wandelen, wat Martine zegt in een mooi omgeving in goed gezelschap.. anders echt niet

Gepost door: Ronald | 14-07-06

Dodentocht Mijn vriendin gaat deelnemen ... ze is van Januari gestart met wekelijkse wandeltochten.In de winterperiode vond ik deze ideaal om deze tochten te lopen.Is heel plezant pijltjes volgen niet weten waar je uitkomt soit voor iedereen een aanrader!
Nu heb ik lang gedacht om ook aan de dodentocht mee te doen.
Ik ken veel lopers die hem lopen , oftewel 10km lopen 10km wandelen ...
Maar ikzelf heb schrik om kwetsuur op te lopen , en dat is het nu op de moment niet waard.Wandelen vind ik ook een goed alternatief na een wedstrijd.Daarom probeer ik op moment zoveel mogelijk vrij-za wedstrijd te lopen en zondags een wandeltocht mee te doen.
Morgen wou ik is gek doen , er staat normaal 50km op het menu ... maar of dat nog verstandig is denk ik niet.Maar ze heeft mij al zoveel gesteund dat ik ook maar is iets moet terug doen ...alhoewel ga er nog eerst nachtje over slapen :-)

Gepost door: erik | 15-07-06

dodentocht door mijn werkompstandigheden kan ik daar nooit aan deelnemen maar ik zou er toch schrik van hebben .Het is inderdaat appelen met peren vergeliken want je gebruikt toch veel andere spieren die je bij lopen niet nodig hebt .Alleen je conditie zal je nodig hebben bij deze tocht .Ik ken er van onze club die zo 2 u voor de strart zich nog laten overhalen om hem mee te wandelen , en die dat zonder problemen gedaan hebben , maar ook anders om ken ik mensen die er maanden voor trainden en dan moeten opgeven door blaren of krampen . Als ik zou deelnemen zou ik er niet speciaal veel voor gaan wandelen maar gewoon zorgen dat mijn conditie goed zit en de juiste schoenen meenemen is volgens sommige nog het belangrijkste .

Gepost door: mario | 16-07-06

Langste oefen wandeling Gisteren heb ik ter voorbereiding voor de Dodentocht mijn langste wandeling gedaan. Ik was van plan om de 60 km te benaderen en stippelde een parcours uit dat 57 km lang was. Lopen en wandelen met elkaar vergelijken is inderdaad zoals appelen met peren vergelijken. Het zijn blijkbaar andere spieren die werken. Het ontbreekt me vooral aan wandel-ervaring. Bij het lopen ben je er normaal vanaf in anderhalf uur of in het geval van mijn laatste marathon 3u32 Maar gisteren was ik meer dan 12 uren onderweg (ik stopte enkele keren om te eten) ik verloor ook wat tijd omdat ik op het einde mijn weg kwijt was...
De velen uren die men onderweg is zijn het grootste probleem voor de voeten. Verhitte voeten, pijnlijke hielen, gevoelige voetzolen enz… moet men kousen wisselen of niet ??
Op 5 km van thuis kwam men vrouw tegen gereden met de fiets, ze had mijn sandalen bij en andere kousen. Ze stelde voor om de sandalen aan te doen en ik dacht dat het een verfrissing voor de voeten ging zijn… helaas was dat niet het geval. Op enkele honderden meters wisselde ik 4 x van schoenen en sokken. Sandalen zonder sokken – sandalen met sokken, loopschoenen met sokken en ook nog eens zonder sokken. Het wandelen ging zeer moeizaam ook al omdat ik uit men ritme was. Blijkbaar stopt men beter niet zoveel eenmaal men de 50 km gepasseerd is.
Men voeten deden veel pijn, uiteindelijk deed ik weer men sokken aan waarmee ik al de ganse dag gewandeld had met men loopschoenen. Het ging iets beter maar de voeten deden nog altijd veel pijn en ik kwam amper vooruit. Met nog 5 km voor de boeg ging ik dus zeker nog 1 uur tot anderhalf uur onderweg zijn. Ik hoorde al van wandelaars die een stukje liepen… het klinkt gek maar nu was het een moment om het te proberen want als ik nog anderhalf uur moest stappen dan ging ik er zeker grote blaren aan overhouden aan mijn eerste lange wandeling. Mijn rugzak en heuptasje gaf ik aan men vrouw en ik begon te lopen, na 52 km wandelen en tot mijn eigen grote verbazing ging dit redelijk goed !
Ik liep dus aan een heel rustig tempo de laatste 5 km zodat ik zonder veel problemen thuis geraakt ben met slechts een kleine blaar om mijn hiel.
Hieruit kan ik dus concluderen dat wandelen zeker niet mag onderschat worden, voor een geoefende loper blijft het even zwaar. 60 km mag normaal gezien geen probleem vormen. Ik denk zelfs om zonder problemen iets verder te geraken en dan hopelijk de rest op karakter te doen. Een groot vraagteken heb ik nog… welke schoenen en kousen… om te lopen weet ik precies welk truitje, broekje en sokken geschikt zijn. Met het wandelen heb ik die ervaring niet want dit zijn punten die voor iedereen anders zijn. Ik ben in elk geval van plan om echte wandelsokken aan te kopen zoals die waarmee ik gisteren gewandeld heb. De sokken die ik aantrok op het einde van mijn wandeling waren gewone witte sokken, zulke sokken die je overal kan aankopen. Die sokken zijn dus totaal niet geschikt om aan te doen als je voeten al heel gevoelig zijn na vb 50 km. Wordt ongetwijfeld vervolgd…

Gepost door: Rony | 16-07-06

dodentocht Ik heb al vijf maal de Dodentocht meegewandeld. Een marathon schat ik toch zwaarder in. Tenminste als je voldoende traint voor een wandeltocht van 100 km. De vierdaagse van Nijmegen (4x50 km) was zelfs zwaarder dan de Dodentocht en daar starten elk jaar meer dan 40000 wandelaars!

Gepost door: Dirk | 16-07-06

Doto, een beetje reclame ! Gewoon eens proberen zou ik zeggen !
Ik heb beide reeds gedaan en persoonlijk vond ik de marathon zwaarder dan de 100 km. Het zit hem vooral in het hoofd, wat natuurlijk niet wil zeggen dat je voor de 100 km niet moet trainen.
En de mensen die van mening zijn dat wandelen saai is, de dodentocht wandelen is niet echt saai is, er staat genoeg volk langs de kant van de weg die voor de nodige sfeer en ambiance zorgen.
Een aanrader !

Gepost door: Kristel | 17-07-06

Er is maar een manier om dat te weten te komen ... en dat is het gewoon eens zelf doen Mr Spencer ! Laat het ons weten aub ! Dat die vreeg eindelijk opgelost geraakt ! Afspraak in Bornem !

Gepost door: Jo | 20-07-06

Een goed verstaander vreeg = vraag natuurlijk (steek het maar op de hitte en de ozon)

Gepost door: Jo | 20-07-06

100 km Ervaringsdeskundige! Ik probeerde vorig weekend 24 uren te joggen/wandelen. Ik kwam tot 165 km, was wel iets zwaarder dan een marathonoverigens...

Gepost door: Jan | 22-07-06

ervaring Een buurman doet dit jaar voor de 4° of 5° keer mee. Om de 10km wordt van kousen gewisseld. En er worden 2 of 3 paar schoenen gebruikt. Ze doen het met een groep van 4 en ze hebben een eigen volgwagen

Gepost door: cremke | 03-08-06

100 km lopen Er zijn genoeg mensen die de volledige 100 km uitlopen. Ikzelf woon op 1.5 km van de aankomst en elk jaar komen de eerste deelnemers al voorbij rond 5.30u 's morgens. Die doen er dus iets van een 10u over om het zaakje af te ronden... Ik veronderstel dat voor hen een marathon lopen dan wel een tikkeltje eenvoudiger is :)

Gepost door: Pieter Pauwels | 11-08-06

zwaarder 1 marathon, 6ddt, 3 x 4daagsen(4x50)
Persoonlijk vond ik de marathon makkelijker, het deed meer pijn, en ik ging helemaal kapot, maar die 3:45 uur waren goed te overzien. Je bent eigenlijk maar een dik uur echt aan het lijden. Een langeafstandsttocht(100-150) lijkt eindeloos te duren als je het zwaar hebt. Nog maar 8 uur pijnlijden, dat werk...vreselijk. Ik vind het mentaal zwaarder.
Daarintegen moet ik zeggen dat ik wel al een paar keer de ddt ongetraind gewandeld heb maar zou nooit aan een marathon ongetraind beginnen, de marathon is toch een veel grotere belasting voor je lichaam denk ik. Lichamelijk zwaarder.

@erik: natuurlijk persoonlijk,maar ik zou de 4daagse niet eens in de vergelijking mee durven tellen. Ok 4 dagen is vervelend lang, maar je gaat geen enkel moment diep. Ook al slaap je weinig, je staat iedere dag weer met een fris koppie op. Heb zelfs aardig wat mensen zien uitvallen bij een Kennedymars(80) die wel gewoon allemaal de 4daagse (4x50) uitliepen.

Gepost door: pascal | 06-03-07

verzuuring heb rode neuzentocht gedaan maar ben niet verder geraakt dan 65 km spieren verzuurd ,
heb 4 tal maanden geoefend ,wat kan oorzaak zijn ??
Wil in de zomer dodentocht doen .

Gepost door: benny | 13-05-09

Twee maal marathon gelopen en één keer dodentocht gewandeld. De vraag wat is zwaar is op zichzelf nogal vrij onduidelijk. Zwaar op welk gebied? Het is moeilijk om de twee te vergelijken en beiden zijn een hele prestatie. Simpel gezegd zou ik kunnen stellen dat een marathon lopen fysiek zwaarder is maar de dodentocht is mentaal zwaarder. Trainen voor een dodentocht is wel wat makkelijker 1 a 2 maal per week een stevige wandeling voor een aantal maanden is al een goede voorbereiding. Vergeet dat maar als je een marathon wil lopen, maak daar maar 4 a 5 maal per week lopen van. De fysieke voorbereiding vergt daarmee veel meer doorzettingsvermogen dan voor de dodentocht en dit is dan ook waarschijnlijk de reden waarom er veel meer mensen deelnemen aan een dodentocht dan aan een marathon.

Gepost door: Jan Baard | 08-08-14

De commentaren zijn gesloten.