06-09-07

Concurrentie Leiemarathon – In Flanders Fields Marathon ???


Ik heb me de laatste tijd al enigszins geërgerd over berichten in internetfora en blogs betreffende de “vermeende” concurrentie tussen de Leiemarathon (LM) en de In Flanders Fields Marathon (IFF).

Eventjes verduidelijken voor de leken en niet-streekgenoten : vanuit bepaalde hoek neemt men het niet dat de Leiemarathon in dezelfde regio één week na de IFF-marathon georganiseerd wordt.

Ter info :
LM = Deinze – Wevelgem
IFF = Nieuwpoort – Ieper
Wevelgem en Ieper liggen amper 25 km van elkaar, zodat in dezelfde vijver van marathonlopers ( en sponsoren ) gevist wordt.
Bij de voorafinschrijvingen doet de LM het iets beter dan IFF en daar wringt het schoentje blijkbaar.

Ik doe een greep uit enkele citaten, want ik wil deze polemiek nu ook weer niet op de spits drijven :

“Enkele doorgewinterde lopers vonden de tijd rijp om een eigen marathon te organiseren. Van Deinze naar Wevelgem, een groot stuk langs de Leie. Veel inspiratie en nadenkwerk is er waarschijnlijk niet aan te pas gekomen om hun baby 'de Leiemarathon' te heten. En je raadt het al, één week na de 'In Flanders Fields'. Zonder ook maar één woord van overleg of afspraak. Als een olifant in een porseleinenkast. Dit getuigt van weinig respect en grote eigendunk.”

“ eerst werd IFF kapot gemaakt door de Kustmarathon en nu kunnen ze IFF weer niet met rust laten”

Ik snap het allemaal niet zo goed en ik meen eerder dat men spoken ziet.
Volgens mijn eigen bescheiden mening hebben beide organisaties bestaansrecht broederlijk naast elkaar.

De Leiemarathon wordt georganiseerd door vier zeer doorwinterde marathonlopers, die samen al honderden marathons gelopen hebben en al hun ervaringen, zowel positieve als negatieve, gebundeld hebben en er voor zorgen dat de loper centraal staat, terwijl de grote organisatiebureaus eerder commercieel denken.
Ter info : ondergetekende is géén van die vier organisatoren, maar eerder een sympathiserende deelnemer. Ik spreek dan ook in eigen naam.

Ook IFF is een prachtige natuurmarathon met één van de mooiste parcours in Vlaanderen en kent als organisatie bijna zijn gelijke niet : alles is er tot in de puntjes verzorgd.
Het ligt zeker niet in de bedoeling om elkaar kapot te concurreren of lopers af te snoepen.
Beiden storten ook de opbrengst door naar een goed doel.
It’ s a small world !
Bovendien zit de marathonsport in de lift en dat kunnen we niet anders dan toejuichen.
De LM en IFF mikken bovendien niet op de grote massa en willen bewust kleinschalig blijven.
Beide marathons kunnen mijns insziens bijgevolg perfect naast elkaar blijven bestaan.
Waar zit dan het probleem ?
Moeten het dan misschien allemaal commerciële mastodonten worden, waar de centen belangrijker worden dan de lopers ?

OK, de datum voor de Leiemarathon is misschien wat ongelukkig gekozen, maar Wevelgem is gebonden aan de jaarlijkse kermis en die traditie kan je - tot spijt van wie het benijdt - niet veranderen.
We kunnen ook geen landmeter opvorderen, die de gemeente-grenzen van Wevelgem naar een andere provincie verplaatst.
Bovendien heb je veel lopers , die maar één marathon per jaar lopen en voor hen maakt het geen verschil uit of die marathon nu één week eerder of zes maand later valt.
Een datum, die voor de ene loper ideaal is, zal dan voor een andere weer onmogelijk zijn.
Je hebt trouwens ook lopers zoals Koen, die beide marathons lopen in één week tijd.

Dat Wevelgem momenteel iets hoger scoort qua belangstelling dan IFF is niet abnormaal.
Verandering van spijs doet immers eten.
Volgend jaar kunnen de rollen weer omgekeerd zijn.
Beide organisaties zullen trouwens ongetwijfeld een bevredigend aantal lopers aan de startlijn krijgen : ter info, vorig jaar liepen een kleine 400 marathonlopers IFF.
Bovendien is er door het wegvallen van de grotere Kustmarathon – ook al in september in dezelfde regio – weer ademruimte vrijgekomen.
Ik vermoed dat geen van beiden er ene van meer dan 500 deelnemers zou kunnen/willen organiseren.

Zo, ’t is intussen een hele boterham geworden, maar dit moest me toch eventjes van het hart.
Ik wens beide wedstrijden trouwens heel veel sukses, wellicht loop ik volgend jaar zelf IFF 2008.
Ik was geinteresseerd in jullie visie over dit akkefietje, want laat ons wel wezen, meer dan een storm in een glas water is dit uiteraard niet.
Trouwens, Frank Spencer heeft zeker niet alleen de waarheid in pacht.
Laat maar komen …

12:43 Gepost door Frank Spencer | Permalink | Commentaren (14) |  Facebook |

Commentaren

MARATHON er is nu een overaanbod aan marathons, je kan eigenlijk (als je niet vies bent van een eindje rijden) elke week een marathon lopen in de Benelux en de buurlanden... en er zullen er nog steeds bijkomen.. zolang wij lopers er ons niet druk overmaken, is er geen probleem (denk ik..)

Gepost door: vince | 06-09-07

Nieuwpoort en deinze liggen in 2 verschillende provincies. Wie maakt er zich druk ? Ene Walter uit Holland die wil dat zijn loper een Pr loopt. Awel sjans dat ik als trage genietende loper in Wevelgem loop, anders liep ik misschien nog in de weg... BTW beide marathons zullen wellicht boven de 300 uitkomen. IFF was vorig jaar 360 of zo, dus zoveel concurrentie hebben ze nu ook weer niet... Ik ben blij dat ik in een kleinere organisatie kan meelopen, zo'n massa evenement is wel leuk, maar die massa's volk staan meestal al op 't parcours tegen dat ik arriveer....
en september is nu eenmaal een ideale marathonmaand. Vooral naar voorbereiding toe.

Gepost door: jogginggirl | 06-09-07

Mijn keuze is gemaakt ... ik kom supporteren aan de Leie ....in het rood !!! nog jammer dat ik de toeters van jullie schatjes niet kan lenen ,ze zijn bezet ;-)

Gepost door: katrien r | 06-09-07

ik loop ze gewoon lekker alletwee :D
hoe meer marathons in vlaanderen, hoe liever!!!!

Gepost door: mathieu | 06-09-07

Deinze - Nieuwpoort = 70 km De startplaatsen liggen 70 km van elkaar af en in een landje als België is dit toch een enorme afstand.
Ik weet van veel deelnemers aan de LM dat ze hun eerste marathon lopen en waarschijnlijk ook hun enige en dit enkel voor de sympathie voor de Joggingclub en dat ze anders toch niet gingen deelnemen aan IFF.
Misschien een tip: vele organisatie's mikken onmiddellijk op een marathon maar waarom niet eens een 28 of 35 km wedstrijd organiseren. In België (en ook onze buurlanden) is het ver zoeken naar wedstrijden over deze afstanden. Waarschijnlijk omdat het hier niet om een olympische afstand gaat maar vele recreatieve lopers vinden een halve marathon net iets te kort en een volledige te lang. Ook voor lopers in een marathonvoorbereiding zou dit niet misstaan als training.
Misschien kan Joggingclub Wevelgem volgend jaar in augustus zo een wedstrijd organiseren ter voorbereiding van IFF...))

Gepost door: betty spencer | 07-09-07

Izegem Aja, verleden week was er in Izegem een 30 km-wedstrijd maar de eerste 22 km moesten in groep gelopen worden aan 12 km/u en daarna volgde de eigenlijke 8 km-wedstrijd. Geen spek voor Betty's bek uiteraard, jammer.

Gepost door: betty spencer | 07-09-07

concurrentie Ik begrijp de reactie van de organisatoren wel van de IFFM. Ze hebben geen grote budgetten om barnumreclame te maken. Inderdaad, ze zijn kleinschalig, maar dat is eerder een zegen dan een last. Al is er natuurlijk wel een minimumaantal deelnemers nodig om uit de kosten te komen, en daar gaat het toch een beetje om. Iedereen mag inderdaad een M organiseren. Er zijn er trouwens met heel veel geld die dat doen en waar dan achteraf van moet blijken dat hun organisatie op niets trekt (ik verwijs hier naar de KustM...). Maar sowieso is er concurrentie in dit segment. Veel M-lopers lopen er immers maar één per jaar of één in hun hele loopcarriere. In ieder geval... Loop volgend jaar eens mee in de IFFM en je zal je als een koning klant voelen. De organisatie legt de lopers echt in de watten, en gezien de voorbereiding die een M toch wel vergt mag dat ook.
Loop ze (en zondag doe ik dat in de IFFM),
Bart

Gepost door: Bart | 07-09-07

Amai amai amai Tja, commentaren van mensen die het altijd vanop een veilige afstand bekritiseren. Zolang er mensen zijn, zal dit zo blijven. Niks van aantrekken en lopen maar! Het kan idd soms wel eens teveel worden voor de betrokkenen. Even je hartje luchten en er terug tegenaan!
PS: Izegem was top!

Gepost door: Francis | 07-09-07

Probleem? Ik zie het probleem niet. Moet toch kunnen twee marathons zo kort na elkaar?

Gepost door: M@urice | 07-09-07

Doe wel en zie niet om. Ach, iedereen die een marathon organiseert probeert dat zo goed mogelijk te doen en als je dan niet het verhoopte succes bereikt ga je natuurlijk een zondebok zoeken. Zo was het dit jaar ook met de o zo grote marathon van Rotterdam. Velen waren ontevreden over het watergebrek, wel, ik heb daar niks van gemerkt. Ik had water zat en vond de organisatie in orde. Ook de beslissing om de wedstrijd te staken vond ik correct. Had ik voor mezelf trouwens al eerder uitgemaakt en na 31 km zelf uitgestapt. Zo zie je maar, in alles wat je doet maak je vrienden en vijanden. Doe gewoon verder met wat juist lijkt en zie niet om. Succes met de marathon aan allen die daaraan deelnemen of meewerken.

Gepost door: Christophe | 07-09-07

Weet je ... de tijd die iedereen verliest met over zoiets te zitten memmen had iedereen al een halve marathon gelopen! Dus: niet melken, lopen!

Gepost door: Julie | 08-09-07

Jaloezie De kritikasters zijn gewoon stikjaloers
Laat ze maar sudderen in hun ongenoegen, ze weten niet hoe stom ze zijn

Gepost door: Byrntie | 09-09-07

Om problemen te voorkomen ga ik op 16 September wel in Hilvarenbeek de marathon lopen, ook voornamelijk Belgen die daar gaan lopen, dus ook een concurent;-).
Groet Rinus.

Gepost door: Rinus. | 09-09-07

Om geen olie op het vuur te gooien zal ik deze keer geen van beide lopen...

Gepost door: Homer | 09-09-07

De commentaren zijn gesloten.