07-01-08

LPM-marathon : (veel) twijfels


Gezien mijn rugklachten nog steeds niet achter de rug zijn (“what’s in a name” ?) leek het me toch aangewezen om eens op doktersvisite te gaan.
Je kan toch niet op eigen houtje om het even wat blijven slikken en ik had toch nog een voorschriftje nodig voor ontstekingsremmers.
Zo gezegd, zo gedaan.

Na grondig onderzoek was de diagnose snel gevonden: ontsteking van het sacro-iliacaal gewricht, dit is het gewricht tussen sacrum (heiligbeen) en het darmbeen.
De oorzaak was overduidelijk: overbelasting wegens het (te) vele lopen.
De huisarts zei het met niet even veel woorden, maar het kwam erop neer dat mijn rug (of mijn hele lichaam "tout court") niet geschikt is voor lange afstandslopen.
Hij probeerde me toch min of meer subtiel aan het verstand te brengen dat het niet verkeerd zou zijn om eens een andere hobby te zoeken.
Als ik marathons blijf lopen, ga ik steeds opnieuw last krijgen, wanneer ik de trainingen begin op te drijven.
Als je dan weet dat ik de laatste weken gemiddelden loop van (amper) 60 km per week, dan train ik niet eens super zwaar, toch niet om een fatsoenlijke marathon te lopen.

Bang … “worst case scenario” … mijn droom spatte in één oogwenk uiteen …

Je begrijpt dat ik niet meteen de vrolijkste mens was het voorbije weekend.
Betty Spencer , die mee het dokterskabinet was binnengegaan, probeerde me nog wat op te monteren door te zeggen dat het allemaal zo geen vaart ging lopen, maar toch …
Een buitenstaander gaat al makkelijk verkondigen “’t is maar lopen, hé, er zijn ergere dingen in ’t leven”.
Dat klopt allemaal wel, maar daar had ik niet onmiddellijk een boodschap aan.

Een andere hobby : ik zie me niet meteen gaan vogelpikken of snookeren.
De dokter suggereerde dat zwemmen veel beter was voor mijn rug, maar "Frank Spencer en zwemmen", dat is geen geslaagde combinatie.
Als ik één lengte moet zwemmen, dan ben ik al buiten adem.
De voorbije zomer verloor ik zelfs een zwemwedstrijd van mijn jongste dochter en de andere meisjes spotten al helemaal met mijn zwemprestaties …

Ach, we zien wel, de tijd zal raad brengen.
Nu zit ik natuurlijk nog wel opgescheept met de Louis Persoons Marathon van Genk van komende zondag en ik ben eveneens al ingeschreven voor de marathon van Rotterdam en de 30 km van Schoorl.

Laat ons zo stellen : dinsdag (30’) en donderdag (60’ rustig lopen) doe ik een ultieme test voor de rug na een loopvrije week : indien dit meevalt en ik niet als een “oud manneke” onze trap afstrompel “the day after”, dan neem ik gegarandeerd de start in Genk.
De marathon zelf is 7 rondjes van 6 km : bij (te veel) pijn, kan ik nog steeds uitstappen na elke ronde.

Het spreekt vanzelf dat elke eindtijd nu bijkomstig is : de motivatie staat nu al ergens in de buurt van het vriespunt.
Elke loper weet trouwens dat een marathon op het einde met het koppeke gelopen wordt.
Om een eufemisme te gebruiken is daar ook nog flink wat oplappingswerk nodig.Update 20u30 : ik heb dan toch nog een afspraakje met de fysiotherapeute kunnen versieren, morgenavond mag ik al eens langsgaan :
hopelijk kan "de gekraakte versie van Frank Spencer" alsnog zijn lang verwachte marathon uitlopen.

... wordt ongetwijfeld vervolgd ...

12:45 Gepost door Frank Spencer | Permalink | Commentaren (16) |  Facebook |

Commentaren

ai Philippe, dat is echt geen goed nieuws. Hopelijk wordt de soep ook nu niet zo heet gegeten als ze wordt opgediend.
Ik duim voor je dat je dokter ongelijk mag krijgen.

Gepost door: Marc | 07-01-08

Da's idd 'om te rotten' om het eens met de woorden van een ander te zeggen... Crawl leren zwemmen is niet zo moeilijk hoor, maar 't is toch geen lopen hé... En marathons lopen zonder al die zware trainingsweken, tja, veel PR's gaan er niet meer tsszitten zeker ? Alhoewel, Koen VS zou ons nog kunnen verbazen dit weekend...

Een gokje op je snelste rondje zondag dan maar ? Kwestie van onze verslaving nog een beetje te voederen...
Ik gok op een topsnelheid van 13.9 km per uur. Msss kan je nog een trimmer begeleiden op die manier. 1 rondje hazen, 1 tje stappen en dan nog 1 tje hazen en dan uitbollen... In alle geval veel succes en ik kruis mijn vingers met jullie dat het beter meevalt dan het er hier nu te lezen is...

Gepost door: jogginggirl | 07-01-08

Verzorgen Oei. Dit is toch effe slikken. Het is inderdaad een keihard doktersvonnis. Vooraleer het lopen op te geven, zou ik toch nog minstens een andere dokter opzoeken. Verzorg je goed (Of beter nog: laat je goed verzorgen) en wie weet komt alles toch nog goed.

Gepost door: Harmsie | 07-01-08

Dat is geen prettig nieuws. Maar heb je dan niet overwogen om je toe te leggen op halve marathons? Die zou je dan iets sneller kunnen lopen... Je hebt de 4-uur grens immers al meerdere keren gelopen... En duurloopjes van twee uur kunnen toch nog wel? Ik leef met je mee! We worden ouder en ik ben zelf ook niet van staal.

Gepost door: Joop | 07-01-08

Oesje, doch geen paniek! Ik heb in 2007 de Leie-marathon gelopen, terwijl ik 's morgens nog bijna niet recht kon lopen van de pijn in mijn onderrug.
Advies vragen aan een andere dokter? Je es laten kraken? Opletten op je zit- en lighouding? Goed warm houden?
Allemaal zaken die mij helpen ... ook es proberen?
Sterkte alvast en ik hoop tot zondag ... alhoewel : geen domme dingen doen hé!

Gepost door: Koen | 07-01-08

rug oei Frank, da's absoluut geen leuke boodschap om te horen. Ga zeker om een tweede opinie (best bij een sportarts), want wie weet hoeft het allemaal niet zo drastisch te zijn en kan je best nog wel blijven lopen (je hebt uiteindelijk toch al een aantal marathons gelopen hé). En voor zondag: wacht nog even af tot dit weekend en zoals je zelf al aangaf: 't zijn rondjes van 6 km dus evt. stap je uit als het echt niet gaat hé.

Gepost door: Ruthje | 07-01-08

Ik denk dat we best eens bij een fysio-therapeut langsgaan. Er bestaan ook oefeningen om de rug te versterken en misschien moet je je eens laten kraken zoals Koen reeds voorstelde.

Gepost door: betty spencer | 07-01-08

Wat natuurlijk ook kan is zwemmen erbij te doen en een looptraining te laten vallen. Zie het als kracht- of crosstraining. Ik herken de klachten en zie mijzelf ook niet in het water vallen. Veel of verkeerd zitten is misschien de boosdoener. Beweging (lopen) is juist goed voor de rug. Misschien wat 'lichter' proberen te lopen?

Gepost door: Joop | 07-01-08

tegenvaller Ai Frank, da's een echte dikke tegenvaller. En geen niet-loper die niet kan verstaan wat wij wel-lopers allemaal wel verstaan. Er bestaat niets beters dan lopen. Ik duim me te pletter dat je testloopje meevalt en dat er een remedie kan worden gevonden voor je rug. er moet toch iets aan te doen zijn? Kop op Frank! een Spencer laat zich niet kennen he

Gepost door: Julie in Gent | 07-01-08

Kreupel Frank,

Zoals je weet ben ik ook al meer dan een maand kreupel door mijn linkerknie. Ik kan momenteel 3 km lopen en dan begint mijn knie opnieuw 'op te warmen' zodat lopen een hel wordt.
Toch zal ik trachten meer dan 1 ronde te lopen. Als het enigszins gaat, loop ook met het gekende Spencer-karakter en ga zo lang mogelijk mee.
Succes !!
(en niet snurken de nacht ervoor, want ik slaap normaal gezien in dezelfde kamer

Gepost door: Steven Trimmer | 07-01-08

Dokter Zoals Harmsie zei, een andere dokter en desnoods tot je één vindt die je kan helpen. Vroeger hadden we hier een goeie sportdokter, in het loopwereldje moeten er toch mensen zijn die er ééntje kennen. Hopelijk kan ik je ontmoeten te Genk, dan weet ik dat het in orde is! Succes.

Gepost door: etienne | 07-01-08

Er is inderdaad een worst case scenario maar we hebben het hier wel over de onverwoestbare Frank Spencer. Wat schreef Runnersworld ook alweer over U Marathon in R'dam ... juist !! Mijn advies is doe het rustig aan, forceer niets en blijf ten alle tijden positief denken. Als het in de kop goed zit volgen de benen vanzelf.

Gepost door: Bjorn Paree | 07-01-08

Sterkte Geen goed nieuws, alhoewel je moet de dokters niet altijd geloven. Ik ben ook ondertussen tot de conclusie gekomen dat mijn lichaam niet echt geschikt is voor hele marathons. Ik schakel vanaf dit jaar over naar halve marathons, waar mijn mening voor mij meer plezier aan te beleven is.

Gepost door: Dirk | 08-01-08

Dat valt tegen juist nu ,maar ik zou toch nog eens een ander arts om raad vragen ,ik duim in tussen ...hou je taai

Gepost door: Katrien | 08-01-08

komt in orde hej moat!! Niet panikeren he! Ik heb exact da zelfde probleem hoor, onderste ruggewervels onstoken.
Bij mij is het de eerte keer weggegaan door 4 weken lang ibuprofen 800R te pakken, 2 per dag, een goei dikke dosis, maar lang genoeg volhouden. Gewone onstekingsremmers zijn niet goed genoeg blijkbaar, ge moet timereleasers hebben (die R), de rest helpt geen fluit. Ben zelf daarvoor naar een specialist geweest, geen gewone dokter. Diene typ heeft mij gezegd dat lopen niet echt het probleem is voor deze onsteking, maar dat ze generiek gewoon slecht geneest doordat het nogal diep zit en weinig beweeglijk/doorbloeding is. Kinisiterapie, kraken, helpte geen fluit bij mij, ik kan men rug nu zelf al kraken, maar helpen doet da niet.
Maar ik weet wel dat na een paar weken rust en de juiste medicatie je ervanaf bent. Het komt terug als je niets doet aan je rug en buikspieren en houding. Na, hierse, geloof me, er is hoop man! En dat je zondag niet kan meedoen, of de rotterdam, so f*cking what, t'is niet erg man, ga gewoon naar een ziekenhuis naar een deftige specialist, laat je zeker niet opereren maar zorg dat je de juiste medicatie krijgt (kan eventueel ook een cortisoon spuit zijn in het ergste geval), rust 3 a 4 weken, en begin gelijktijdig met voorzichtige buik en rugspier oefeningen. En na 2 maand is alles vergeten en vergeven en loopt ge terug marathons. Ik ben wel geen doktoor, maar ik durf er nen marathon op verwedden dat binnen het half jaar gewoon loopt beter dan ooit tevoren, op voorwaarden natuurlijk dat ge bij een deftige specialist terecht komt. Trouwens, is't niet een beetje vreemd dat diene doktoor zo zonder x-ray of scan zulke diagnose kan maken? Ik heb toch andere dingen gehoord van de doktoors hier aan onze kant hoor (ga zelf ook naar een sportdoktor, de doktoor van vc westerlo). Heb zelf eerst x-rays moeten laten nemen om een aantal andere dingen te kunnen uitsluiten en om er 100% zeker van te zijn. Zoek eens een doktor op zou ik zeggen, eentje die een CAN-DO mentaliteit heeft ipv een ge-moet-stoppen mentaliteit!
Allee, tot in Genk, we gaan ze daar eens iets laten zien he man!

Gepost door: streverke | 08-01-08

Dat valt inderdaad niet mee. Hopelijk brengt de fysio beter nieuws. We duimen in elk geval.

Gepost door: yves | 09-01-08

De commentaren zijn gesloten.