19-12-11

Kampenhout Marathon in 4u09’42”

Kampenhout1.JPGWe naderen de laatste dagen van 2011, hoog tijd voor een update bijgevolg.
Sinds mijn vorige marathon van Kasterlee (13 november) zijn er al heel wat kilometers afgelopen.
We blijven goed bezig.

Vorige week liep ik nog met Betty en Kristof een vier-uursloop aan de Watersportbaan van Gent ten voordele van Music for Life.
Het was een tof initiatief van Cremke Joeri met misschien niet de grote massa, maar voor ons toch redelijk wat bekende gezichten.
Al babbelend ging de tijd snel vooruit en zonder dat we het wisten waren die vier uren om : in die tijdspanne legde ik samen met Kristof ongeveer 41 km af. Net geen marathon dus.

Niet getreurd, amper één week later stond de Marathon van Kampenhout al op onze agenda.
We kregen terug het gezelschap van Gavertrimmers Kristof en Isabelle, die haar debuut maakte op de marathon.
Mijn persoonlijke ambities lagen niet zeer hoog.
Het was gewoon de bedoeling om de marathon als lange duurloop aan te pakken op trainingstempo (10 km/u).
We mochten 6 toerkes van 7 km lopen in Kampenhout. Door de overvloedige regen- en sneeuwval van de voorbije dagen had ik schrik dat het parcours er extreem zwaar ging bij liggen, maar uiteindelijk viel het nogal mee.
Er was steeds voldoende afwisseling tussen asfalt en trailpaden. Bovendien had men wat schors gestrooid op de meest vettige stroken
De organisatie was trouwens dik in orde : duidelijk het werk van doorwinterde marathonlopers. Bij elk keerpunt in de sporthal konden we ons rijkelijk bevoorraden.
Na 4u09’42” kon ik de finish bereiken en bij nazicht van mijn tussentijden merk ik dat ik elk rondje klokvast in quasi exact dezelfde tijd gelopen heb.
“Good run, Spencer” !

Het klinkt misschien wat blasé of grootspraak, maar ik heb de laatste tijd het (valse) gevoel dat een marathon lopen een fluitje van een cent is.
Vroeger moest ik daar weken naar toeleven en doelgericht trainen om dan uiteindelijk “total loss” de finish te halen en nu loop ik er maandelijks ééntje met de spreekwoordelijke vingers in de neusgaten.
Kampenhout was ook reeds mijn 7e marathon dit jaar, de vijfde al na het groot verlof.

Het loopt momenteel zo vlot dat het niet anders kan dan dat er misschien een addertje onder het gras schuilt.
Ik ben me er tevens van bewust dat overdaad schaadt en dat ik misschien vroeg of laat de tol moet betalen voor mijn “jeugdige overmoed”.
Kenners beweren dat elke marathon een aanslag op je lichaam is en ik besef ook dat ze gelijk hebben.
En daar heb ik schrik voor.
Eerlijk, ik zou graag nog zo lang mogelijk blijven lopen en mijn marathonpensioen ligt hopelijk nog minstens 15 jaar veraf.
Ik loop de meeste marathons uiteraard wel op trainingstempo zonder voluit te gaan en zonder enige blessurehinder, maar het blijft natuurlijk een flink eind lopen.

Soms twijfel ik of ik wel echt goed bezig ben.
Ik voel ook dat mijn prestaties met argusogen gevolgd worden en dat critici bij de eerste tekenen van blessure zullen afkomen met quotes als “zie je wel, we hebben het altijd geweten dat hij overdreef, etc …”
Ik zou diegenen uiteraard graag voor zijn.

Vandaar dat ik met een dilemma zit.
Ik merk in mijn agenda dat op korte termijn nogal wat marathons gepland zijn.

Mik ik daarom beter op de lange termijn door drastisch in mijn programma te snoeien, of ga ik mee met de flow van “zo gaat het goed, zo gaat het beter, alweer een kilometer …”.

Wat is de kritische mening van de ervaringsdeskundigen onder de marathonlopers ?

18:08 Gepost door Frank Spencer | Permalink | Commentaren (7) |  Facebook |

Commentaren

Hier geen marathonervaring (God, ik moet er nog niet aan dénken). Ik denk eerlijk gezegd dat als je je lichaam zwaarder belast dan het aankan, je mondjesmaat signalen aangereikt krijgt. Ik denk niet dat het ineens over en uit is, maar eerder dat er diverse pijntjes gaan optreden, of dat je prikkelbaar of humeurig wordt of slecht gaat slapen of iets dergelijks.
Het feit dat jij jezelf nu die vraag al stelt, wil zeggen dat je aandacht hebt voor je lichaam en dat je luistert naar wat het zegt. Dan kan het volgens mij niet misgaan. Je gaat niet als een dolle stier te werk, maar wel beredeneerd.
Zo lang je jezelf niet uitput en elke marathon aan topsnelheid loopt, en zo lang het goed voelt, is er niks aan het handje, denk ik.

Gepost door: Sandy | 19-12-11

ik ben niet echt een ervaringsdeskundige, maar 'k zou zeggen: volg je hart en je gevoel en je bent oud en wijs genoeg om er verstandig mee om te gaan hé! Zoals Sandy al zegt, gewoon het feit dat je je dit afvraagt, maakt al duidelijk dat je wel weet waar je mee bezig bent!

Gepost door: Ruth | 19-12-11

Philippe, 1 commentaar je bent perfect bezig je loopt op gevoel, je overdrijft niet, je kent je lichaam, je bent verstandig en goe bezig en in goe gezelschap, geen kritisch geluid hoor

Gepost door: Renate | 19-12-11

hey Philippe,
ik zou zeggen, zolang je lichaam niet protesteert kan je blijven marathons lopen, zolang je ze maar op 't gemak loopt.
Als je rust nodig hebt zal je lichaam je heus wel verwittigen, heb ik aan de lijve ondervonden na de 6H van Troisdorf en de 't is voor niks twee weken later.
Geniet van het marathonlopen !

Gepost door: Filip | 19-12-11

Volgens mij ben je nu zeer goed bezig. Deze manier is veel beter dan 1 of 2 marathons per jaar te lopen. Nu blijf je bezig en is je lichaam aangepast aan meerdere marathons per jaar. Na een marathon val ik stil en moet ik weer opnieuw opbouwen. Volgens mij is dit slechter voor je lichaam, maar ik heb dan ook geen zo'n karakter als jij. Dus, doe zo verder. GOED BEZIG !

Gepost door: Wim DE OLIFANT | 20-12-11

Super bezig toch?
Je kan nu eenmaal geen problemen oplossen als ze zich nog niet stellen en indien het echt zover komt tja dan ben jij zeker zo wijs en ervaren genoeg om er de gepaste oplossing bij te vinden.
ik lees graag" mijn marathonpensioen over 15 jaar ..." knap toch, er was ooit een tijd dat dit geen evidente uitspraak was ... geniet
vele eindjaarswensen
marnix

Gepost door: marnix | 22-12-11

Voor jou ook een gelukkig, gezond en sportief 2012 gewenst!!! Met hopelijk schitterende resultaten.

Gepost door: Natalie | 01-01-12

De commentaren zijn gesloten.