22-04-13

Antwerp Marathon, nieuw PR, 3u42’19”

id553697-jhs-20130421-75j5107-408013-jpg-960x700-n.jpgNa een maandenlange voorbereiding voor de Zestig van Texel was al een tijdje een plannetje aan het rijpen in dit brein om die vele urenlange trainingslopen te verzilveren op de marathon, nog steeds mijn geliefkoosde afstand.
Zwalm kwam nog te vroeg en was bovendien iets te lastig, Rotterdam had ik voorheen al 3x gelopen, dus zou het in Antwerpen moeten gebeuren.
Latere marathons waren minder ideaal, want die topconditie zou nu ook niet eeuwig rekbaar blijven.
Antwerpen was precies 20 dagen na Texel, het ideale moment bijgevolg voor “een kleine vier uren maximale supercompensatie”.

Ik had er vooraf ook niet al te veel ruchtbaarheid aan gegeven, want dan komen weer die onvermijdelijke pronostiekjes op gang en krijg je onbewust weer te veel druk links en rechts.
Ik was perfect gefocust op Antwerpen en wou echt met een “clean sheet” van start gaan.

Zondagmorgen was het dan zo ver en om 7u00 vertrok ik richting ’t Stad: eerst de wagen netjes geparkeerd op de Park & Ride van Melsele en dan verder met de tram vlotjes naar Linkeroever.
Daar was alles netjes geregeld, je mag zeggen wat je wil over Golazo, maar de organisatie was perfect.

Na één minuut ingetogen stilte voor de slachtoffers van Boston gingen we start.

Ik was relatief vooraan gestart, want ik wou als diesel rustig inlopen om geleidelijk aan in te pikken op de pacers van 3u45’.
Vooraf had ik nog getwijfeld tussen de pacers van 3u45' en 4u00', want ik wou de motor niet opblazen.

Nu ja, het leven is aan de durvers.
Het tempo voor 3u45' – ongeveer 11,5 km/u – kon ik makkelijk volgen, hoewel ik af en toe een gaatje liet vallen om genoeg te drinken en te eten, maar steeds had ik de rode ballonnetjes van pacers Filip en Anke in mijn vizier.
We kwamen halfweg door in 1u52’, netjes op schema dus en ik voelde me nog erg goed.
Het groepje was intussen al stevig uitgedund.
Nu ja, het was nog erg ver, maar ik had toch goed gedoseerd: dit is het psychologisch voordeel van de ultrarunner, dan is een marathon “maar 42 km”, zelfs 18 km minder lopen dan in Texel.
Ik besloot om me als een pitbull vast te bijten in mijn pacers en ze niet meer los te laten zoals in de eerste kilometers.

Een goede vijf km voor de finish had ik zelfs nog wat reserve en besloot om nog eens alles uit de kast te halen, zodat ik op de Grote Markt kon finishen in 3u42’19”, een verbetering van mijn PR (Leiemarathon 2011) met ruim 5 minuten.

Supercontent natuurlijk!
3u42' lijkt voor sommigen misschien niet zo bijzonder, maar voor Frank Spencer is dit echt een fantastische tijd.

De omstandigheden waren gisteren natuurlijk ideaal: perfect weer, vlak parcours en het voordeel van netjes achter luxe pacers – merci Filip en Anke – te kunnen lopen.
Het was dan ook “mijn lopersweer”: frisjes bij de start, niet al te warm erna en quasi windstil.
Na maandenlang in Siberische omstandigheden met 4 lagen kledij gelopen te hebben, was het een verademing om eens in short en shirt te kunnen lopen, dan heb je echt het gevoel dat je vliegt.
Het zat natuurlijk ook erg goed tussen de oren, mijn focus stond onverstoord op die 42 km en ik stond mentaal ijzersterk.
Ook Antwerpen zelf viel wonderwel mee: die marathon had vooraf blijkbaar een wat saai imago, maar ik vond dat er relatief veel publiek aan de kant stond en de animatie was ook leuk.
Weliswaar geen Hollandse omstandigheden, maar ik was toch aangenaam verrast door zoveel enthousiasme van de Antwerpenaars.

Quid nunc ?
Al mijn objectieven voor 2013 – de Zestig van Texel en een marathon-PR – zijn in april al bereikt, zodat ik op mijn lauweren mag rusten voor de rest van het jaar.
Of toch niet …
We mogen bijgevolg weer op zoek gaan naar een volgende uitdaging.

Wordt vervolgd …

antwerpen.png

17:25 Gepost door Frank Spencer | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

Commentaren

Je hebt duidelijk een verkeerd beeld van de Antwerpenaars!
Proficiat met je knal-prestatie!

Gepost door: Frank | 22-04-13

Je deed dat schitterend zeg ! Proficiat en die wordt vervolgd... ben al benieuwd wat dat wordt, 2013 is nog lang he :)))

Gepost door: veerle - jogginggirl | 22-04-13

Gefeliciteerd Frank met je prachtig PR. Tweede jeugd?

Gepost door: Tiny | 23-04-13

Super !!!!

Gepost door: walter | 23-04-13

De commentaren zijn gesloten.