15-04-15

Veerle loopt 212,56 km op het WK 24-uurslopen in Turijn – 24e dame

11041023_10204617942553414_1652758588747003247_o.jpgVorige vrijdag vertrokken we met het ganse gezin richting Turijn voor het WK 24-uurslopen, waar Veerle al geruime tijd haar zinnen op had gezet.
Ze had haar selectie voor de nationale ploeg al een tijdje op zak en kon zich op die manier minutieus voorbereiden.

Eventjes dreigde gans dit WK in het water te vallen door een staking van de luchtverkeersleiders, waardoor we vastzaten op de luchthaven van Charleroi, maar na een zestal uren wachten mochten we dan toch opstijgen richting Turijn.
Veerle zat in het atletenhotel, ik zelf zat met de vier dochters in een hotel in het Centrum van deze toch wel mooie stad net onder de Italiaanse Alpen.
Door die vertraging viel de openingsceremonie met vlaggenparade en pasta party voor de Belgen in het water. Jammer, maar ze waren vooral gekomen om veel te lopen.

Zaterdagmorgen om 10u00 gingen ze van start en probeerden zo veel mogelijk rondjes van 2 km te lopen in het Parco Ruffini, iets buiten het centrum van Turijn. Er werd gelopen (met chip) tot zondagmorgen 10u00.
Er stond zowel bij de mannen als bij de vrouwen een sterk deelnemersveld aan de start.
Er liepen in totaal bijna 400 lopers uit 41 landen mee, waaronder 122 vrouwen.
Daarbij waren de VS, Australië, Engeland, Frankrijk en Japan met een sterk team van de partij.

DSC03711.JPGBelgië werd vertegenwoordigd door Valerie Turlot, Patricia Verschuere en Veerle Beernaert bij de dames. Onze mannenploeg bestond uit Peter Palmans, Luc de Jaeger-Braet en Geert Stynen.

Veerle startte zoals steeds erg behoedzaam. Het is een dieseltje en heeft toch al enige ervaring in het ultralopen. 24 uren is erg lang en velen vergalopperen zich in de eerste uren.
De eerste 100 km (50 rondes) legde ze af in 10u27’ en liep ze in 67e positie. Het was erg warm overdag, maar na zonsondergang koelde het sterk af.
Veerle kwam goed de nacht uit en kende relatief weinig verval. Zo schoof ze uur na uur gestadig op in de ranking, mede door het uitvallen van meerdere loopsters.
Na 24 uren weerklonk het eindschot.
De Bissegemse ultraloopster had toen een afstand van 212 km 556 meter gelopen, een verbetering van haar persoonlijk record met ruim 22 km.
Dat is ruim 5 marathons na elkaar en dit zonder stoppen of wandelen.
Ze strandde daarmee op een mooie 24e plaats op het Wereldkampioenschap. Bij de vrouwen won de Amerikaanse Katalin Nagy met een afstand van 244 km, gevolgd door haar landgenote Traci Falbo en de Zweedse Maria Jansson.


Grote vreugde uiteraard, wat een knalprestatie!
212 km en 24e op een WK, met zo een afstand leunt ze toch dicht aan bij de wereldtop op 24 uren. Meteen ook een rechtsreekse plaatsing voor de Spartathlon 2016 op zak, zonder de loterij te moeten trotseren.

Loon naar werken uiteraard, want terwijl de buitenwereld misschien alleen maar de wedstrijden volgt, gaan hier toch veel eenzame trainingskilometers door weer en wind aan vooraf.
Ook de voeding werd strikt aangepakt : geen alcohol, geen snoep, geen vlees, maar gezonde voeding.
Zo kon ze de laatste weken toch nog enkele kilootjes kwijtspelen, terwijl ze toch al relatief scherp stond.
Ook de voorbereiding voor de wedstrijd stond volledig op punt : ze had een schema opgemaakt en geplastificeerd met tot op de km juist wat en wanneer ze iets zou eten en drinken tijdens de wedstrijd. Ieder flesje, gelletje en reepje was genummerd. Niets werd aan het toeval overgelaten.
Het is immers in deze kleine details dat je je wedstrijd kan verliezen.
Ook de entourage met de vrijwilligers in de Belgian Box en de supporters ter plaatse mogen we zeker niet vergeten, altijd van onschatbare waarde.

Omdat ze totaal gefocust was op dit WK werden ook de sociale media een tijdje gebannen.
Het ging er soms bitsig aan toe op facebook met enkele giftige reacties en wat gestook van enkelingen – hoge bomen vangen nu éénmaal veel wind – zodat ook dit kanaal (tijdelijk) werd afgesloten.
Turijn zat in dit (witte)-kopje en niets of niemand zou haar uit haar concentratie halen.
Negativiteit vreet immers tonnen energie en die had ze meer dan nodig voor haar grote doel.
Veerle zou wel antwoorden met de benen …

Het volgende grote doel wordt nu het WK-100 km in Winschoten (Nl) in september.
Er zit immers nog wat marge op haar PR (9u45’) : daar kan ook nog een flinke hap van af. Met dezelfde instelling als voor Turijn moet dit wel mogelijk zijn.

Op de website van de IAU staan op de Home page/news de links naar de uitslagen: http://www.iau-ultramarathon.org/

DSC03880.JPG

17:43 Gepost door Frank Spencer | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

Commentaren

Veerle behaalde een fantastisch resultaat en al werden de kilometers dan door haar gelopen, moreel en met allerlei steun liep jij daar ook je deel van. Echt mooi van je, je cijferde jezelf deels weg om je Veerle alle kansen te geven. True love en een heel groot hart ! Bij deze voor u ook nen hele grote gemeende proficiat !

Gepost door: veerle t - jogginggirl | 15-04-15

je mag ferm trots zijn op uw madam!

Gepost door: Koen | 15-04-15

Een ongelofelijke prestatie en wat een vooruitzicht... een rechtstreekse plaatsing voor de Spartathlon 2016! Veel succes en geniet er van!!

Gepost door: Filip | 03-05-15

super prestatie super verslag

Gepost door: marnix | 04-05-15

De commentaren zijn gesloten.